Lymfahoidon kokonaisuus
Lymfahoidon kokonaisuus (LYKO) on Suomen Lymfahoito ry:n käyttöön ottama termi joka kuvaa lymfaterapiaan liittyvää hoitokokonaisuutta. Lymfahoidon kokonaisuus sisältää tutkimisen, manuaalisen lymfaterapian ja kompression lisäksi mm. kotihoito-ohjeet turvotuksen estämiseen ja ihonhoitoon liittyen.
Lymfahoidon kokonaisuus -terapia on fysioterapian erikoisala, jolla hoidetaan eri syistä syntyneitä turvotuksia ja niiden seurauksia sekä vaivoja tai sairauksia, joiden yhtenä oireena on turvotus.
Imusuonisto on verenkierron kanssa rinnakkainen kuljetusjärjestelmä jonka tärkein tehtävä on poistaa kudoksista kapillaariaineenvaihdunnan seurauksena sinne jäänyt neste- ja valkuaisainekuorma. Pääindikaation LYKO –terapialle muodostavat lymfaödeeman eri muodot.
Lymfaödeemassa imusuoniston kuljetuskapasiteetti on laskenut tasolle, joka on riittämätön kudoksiin jääneen kuorman poistamiseksi. Seurauksena on imusuoniston mekaanisesta vajaatoiminnasta johtuva valkuaisainerikas turvotus, lymfaödeema. Sen syyt voivat olla primäärejä (imusuoniston synnynnäinen kehityshäiriö) tai sekundäärejä (imusolmukkeiden poisto ja sädetys, laajat imusuonistoa vahingoittaneet muut operaatiot, traumat tai toistuneet infektiot; yleensä erysipelas l. ruusu). Lymfaödeema on alueellinen, mutta krooninen ja useimmissa tapauksissa etenevä sairaus, jonka ainoa toimiva hoito on LYKO-terapia. Aikainen terapian aloittaminen tuottaa parhaimmat hoitotulokset, mutta myös pitkälle edenneissä tapauksissa (lymfostaattinen elefantiasis) voidaan turvotusta aina vähentää.
Lymfaterapia
Manuaalisen lymfaterapian otetekniikka on hyvin kevyttä ja rentouttavaa. Otteet ovat tasaisia ja rytmisiä pumppauksia joilla seurataan imusuonten kulkusuuntaa. Lymfaterapia aktivoi imusuonten supistumistoimintaa. Terapian kesto ja terapiatiheys riippuvat mm. asiakkaan sairaudesta tai vammasta, turvotuksen suuruudesta sekä hoitoalueen laajuudesta. Keskimääräinen hoitoaika on yksi tunti. Suuret turvotukset vaativat kohtalaisen pitkiä hoitoaikoja ja hoitojaksoja.
Hoitojakson aikana raajojen kompressio saadaan aikaan ns. lymfasidoksilla, joissa käytetään pehmustetta ja vähäelastista, lymfaterapiaan tarkoitettua toiminnallista sidosta. Vartalon alueella voidaan käyttää apuna lymfateippausta. Kun hoitotavoite on saavutettu lymfaterapialla ja sidoksilla, voidaan tilanteen niin vaatiessa tilata mittatilaustyönä tehty kompressiohiha tai -sukka.
Lymfaterapiaan voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman. Kela korvaa taksojensa mukaisesti osan lääkärin määräämästä lymfaterapiasta silloin kun kyseessä on
- rintasyöpäleikkaus tai muu laaja kirurginen toimenpide
- sädehoito kainaloon, nivustaipeeseen tai lantioon
- krooninen infektio (erysipelas)
- synnynnäinen imusuoniston kehityshäiriö
PhysioTouch
Manuaalista lymfaterapiaa voidaan harkinnan mukaan paikallisesti tehostaa konehoidolla. Lymfahuoneella on käytössö PhysioTouch -alipainelaite. https://www.lymphatouch.com

Lymfaterapiaa ei tehdä
Tuoreen laskimotukoksen jälkeen, akuutin infektion aikana (virus-, bakteeri- tai sienitulehdus) eikä silloin, kun pahanlaatuisen kasvaimen hoito on kesken.