Akupunktio

Olen suorittanut dosentti, fysiatrian erikoislääkäri Jari Ylisen pitämän fysioterapeuteille suunnatun akupunktiokoulutuksen v.2017.

Ylinen toteaa että erityisesti tuki- ja liikuntaelinten kipu- ja jännitystiloissa, joissa lääkitys ei helpota oireita, akupunktio on tärkeä hoitomenetelmä.  Kaikki eivät edes voi käyttää kipulääkkeitä. Akupunktion on lääketieteellisissä tutkimuksissa todettu lievittävän kipua neurohormonien ja elimistön omien reflektoristen mekanismien kautta. Akupunktion käyttö fysioterapiassa on yleistynyt jatkuvasti. Suomessa ei ole virallista akupunktiotutkintoa, mutta terveydenhuollon ammattihenkilöltä edellytetään kuitenkin olevan riittävät tiedot hoidon suorittamiseen. Akupunktiota antavan henkilön voidaan edellyttää tuntevan hoidon indikaatiot, vaikutusmekanismit, vasta-aiheet, komplikaatiot ja turvallisen akupunktiohoidon suorittamisen hallitsemisen käytännössä. Koska akupunktio on yksi fysikaalinen hoitomuoto, on tärkeää, että hoitoa antavilla terveydenhuollon ammattihenkilöillä on asiantuntemusta myös muiden hoitojen suhteen, jotta optimaalinen hoito voidaan valita yksilöllisesti. Usein on tärkeää myös yhdistää eri hoitoja ja ohjata erityisesti näyttöön perustuva aktiivinen kuntoutus.

Lymfahuoneella annetaan akupunktiota esimerkiksi faskiamanipulaatioon tai lymfahoitoon yhdistettynä. Kun  on kyseessä pelkkä akupunktio, neuloitus kestää 30 min.