Skip Navigation LinksLymfaterapia

​LYMFATERAPIA

 

Manuaalisen lymfaterapian otetekniikka on hyvin kevyttä ja rentouttavaa. Otteet ovat tasaisia ja rytmisiä pumppauksia joilla seurataan imusuonten kulkusuuntaa. Lymfaterapia aktivoi imusuonten supistumistoimintaa. Terapian kesto ja terapiatiheys riippuvat mm. asiakkaan sairaudesta tai vammasta, turvotuksen suuruudesta sekä hoitoalueen laajuudesta. Keskimääräinen hoitoaika on yksi tunti. Suuret turvotukset vaativat kohtalaisen pitkiä hoitoaikoja ja hoitojaksoja.


Hoitojakson aikana raajojen kompressio saadaan aikaan ns. lymfasidoksilla, joissa käytetään pehmustetta ja vähäelastista, lymfaterapiaan tarkoitettua toiminnallista sidosta. Vartalon alueella voidaan käyttää apuna lymfateippausta. Kun hoitotavoite on saavutettu lymfaterapialla ja sidoksilla, voidaan tilanteen niin vaatiessa tilata mittatilaustyönä tehty kompressiohiha tai -sukka.


Lymfaterapiaan voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman. Kela korvaa taksojensa mukaisesti osan lääkärin määräämästä lymfaterapiasta silloin kun kyseessä on

  • rintasyöpäleikkaus tai muu laaja kirurginen toimenpide
  • sädehoito kainaloon, nivustaipeeseen tai lantioon
  • krooninen infektio (erysipelas)
  • synnynnäinen imusuoniston kehityshäiriö

 

Lymfaterapiaa ei tehdä

Tuoreen laskimotukoksen jälkeen, akuutin infektion aikana (virus-, bakteeri-  tai sienitulehdus) eikä silloin, kun pahanlaatuisen kasvaimen hoito on kesken.