Skip Navigation LinksLymfahoidon-kokonaisuus

LYMFAHOIDON KOKONAISUUS

   
Lymfahoidon kokonaisuus (LYKO) on Suomen Lymfahoito ry:n käyttöön ottama termi joka kuvaa lymfaterapiaan liittyvää hoitokokonaisuutta. Lymfahoidon kokonaisuus sisältää tutkimisen, manuaalisen lymfaterapian ja kompression lisäksi mm. kotihoito-ohjeet turvotuksen estämiseen ja ihonhoitoon liittyen.

Lymfahoidon kokonaisuus -terapia on fysioterapian erikoisala, jolla hoidetaan eri syistä syntyneitä turvotuksia ja niiden seurauksia sekä vaivoja tai sairauksia, joiden yhtenä oireena on turvotus.

Imusuonisto on verenkierron kanssa rinnakkainen kuljetusjärjestelmä jonka tärkein tehtävä on poistaa kudoksista kapillaariaineenvaihdunnan seurauksena sinne jäänyt neste- ja valkuaisainekuorma. Pääindikaation LYKO –terapialle muodostavat lymfaödeeman eri muodot.

Lymfaödeemassa imusuoniston kuljetuskapasiteetti on laskenut tasolle, joka on riittämätön kudoksiin jääneen kuorman poistamiseksi. Seurauksena on imusuoniston mekaanisesta vajaatoiminnasta johtuva valkuaisainerikas turvotus, lymfaödeema. Sen syyt voivat olla primäärejä (imusuoniston synnynnäinen kehityshäiriö) tai sekundäärejä (imusolmukkeiden poisto ja sädetys, laajat imusuonistoa vahingoittaneet muut operaatiot, traumat tai toistuneet infektiot; yleensä erysipelas l. ruusu). Lymfaödeema on alueellinen, mutta krooninen ja useimmissa tapauksissa etenevä sairaus, jonka ainoa toimiva hoito on LYKO-terapia. Aikainen terapian aloittaminen tuottaa parhaimmat hoitotulokset, mutta myös pitkälle edenneissä tapauksissa (lymfostaattinen elefantiasis) voidaan turvotusta aina vähentää.